PHP Dersleri Konu Başlıkları Nelerdir?
PHP Eğitimi Hangi Konu Başlıklarından Oluşur?

PHP Dersleri: PHP Konular ve Kaynaklar
PHP eğitimi almak sadece dinamik ve sunucu tabanlı web sayfalarını hızlı ve rahat bir şekilde tasarlamanızı sağlamazlar. Laravel gibi kütüphanelerin varlığı, PHP’yi önemli bir yazılım dili haline getirmektedir. PHP ile ilgili bir eğitim almaya başladığınızda hangi konularla karşılaşacaksınız? En iyi kaynaklar neler? PHP Dersleri: konular ve kaynaklar içeriğimiz ile, derslerin içeriğinden söz edeceğiz.
PHP Eğitimi İçin Konu Başlıkları Nelerdir?

Dili öğrenmek, artan medya olanakları sayesinde pek çok farklı yerden farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Dilin kapsam ve tanımı, ne için kullanıldığı ilk aşamadır. Sonrasında, diğer içeriklerimizde de sık sık tekrar ettiğimiz bir gerçek ile karşılaşacaksınız. PHP’nin temel konu başlıkları, bugün diğer programlama dilleri eğitimlerinde de karşınıza çıkacak konulardır. Veri tipleri, değişkenler, IF ve ELSE yapıları, fonksiyonlar diğer programlama dilleri için de önemli konulardır. Peki, PHP hangi noktada diğer dillerden ayrılıyor?
PHP dersleri ile size anlatılan, temelde yazılım dilinin sentaksıdır. Çoğu programlama dili için temel, sentaks yani sözdizimidir. Her programlama dilinde sentaks yani bir kodun yazılma şekli değişse de genel olarak döngü, yazdırma, listeye ekleme gibi temel işlevleri gerçekleştirir. Çoğu PHP eğitimi sırasında, sizlere hakkında bilgi verilecek konular, şu şekilde sıralanabilir:
PHP ve Kullanım Alanı
PHP’nin kullanım alanı, geliştirici ortamları ve WAMP kurulumu gibi konuları genelde bu kısımda işlenir. Özellikle PHP kursu veya online PHP dersleri alanlar için bu kısım, elzem ve vazgeçilmezdir. PHP kurulumu içeriğimizde WAMP, MAMP, LAMP ve XAMPP gibi konulardan söz ettik.
Veri Tipleri

PHP programlama dili dışında, daha popüler Python gibi pek çok dilde veri tipleri önemli bir yer tutar. Yazınsal ifadeler genellikle “string” olarak ifade edilirken, sayısal ifadeler “Integer” olarak isimlendirilirler. Boolean, Float, Double, Array gibi diğer veri tiplerini PHP dersleri konularının ilerleyen aşamalarında görebileceksiniz. Tüm bunlara ek olarak, PHP ile de OOP yani “Object Oriented Programming” imkânının bulunması, “Object” gibi veri tiplerini de karşınıza çıkaracak.
PHP dersleri arasında diğer konuların gölgesinde kalsa da, en çok dikkatli olacağınız konulardan birisi de “yorum satırları” dır. Yorum satırı PHP ve diğer yazılım dilleri için neden önemlidir? Soru dikkatinizi çektiyse, buradan cevabını alabilirsiniz.
Değişkenler
Değişkenler, farklı yazılım dili örneklerinde farklı şekilde kullanılsalar da, programlamanın temelidir denebilir. PHP programlama dili için de aynı şey geçerlidir. Veriler, “değer” olarak isimlendirilen “value” kısımları farklı olacak şekilde kodlama için kullanılırlar.
PHP Operatörleri
PHP programlama dili, matematiksel çeşitli işlemleri yapmanıza olanak sağlar. Bu kimi zaman basit bir toplama işlemi veya bir ürünün KDV dahil fiyatını hesaplamak olabilir. PHP ile form doldurmuş site üyelerinin “en eski üyelerini” listelemek istediğinizde de PHP operatörleri imdadınıza yetişir.
Switch
PHP’nin OOP yani “nesne tabanlı programlama” metoduna izin verdiğinden söz etmiştik. Class ve Case’ler PHP OOP programlama için, çeşitli fonksiyon ve döngülerin içinde toplandıkları yapılardır. Burada, şu basit soru ortaya çıkıyor: hangi PHP Class, ne zaman kullanılacak. İşte bu sorunun cevabını “Switch” konusu başlığında göreceksiniz.
Array
Php dersleri sırasında karşınıza çıkan “Array” dilimizde “dizi” olarak isimlendirilir. Temelde, bu bir veri yapısıdır. Ancak Array yani dizi, içeriğinde çok farklı veya kapsamlı veri tipleri tutabilir. Teknik detaylara girmeden bir örnek verelim. Örneğin, sitenizdeki kullanıcıların yaş, cinsiyet, isim, soyad ve benzeri bilgilerini listelemek istiyorsunuz. Bu durumda, PHP dersleri kısmının ileriki seviyelerinde de görebileceğiniz gibi “FORM Elemanları” ilk kullanılan unsurdur. Ancak bilgilerin listelenmesi ve düzenli kaydedilmesi için verilerin toplu olarak bir yerde toplanması şart. Bu durumda ARRAY yani “dizi” kullanılır. Özetle, bir kullanıcıya ait tüm veriler kullanıcı adı ile oluşturulan bir dizi veya dizi içinde dizi yapısında toplanır.
Döngüler (For ve While)
Döngüler yani “loop” bir diğer programlama konusudur ve Python ya da Javascript gibi diğer pek çok dilde karşınıza çıkar. Döngüleri, tekrar tekrar kod yazmadan gerçekleştirilecek eylemler için kullanılacak yapılar olarak düşünün. Aranızda bir makine mühendisi varsa, bir tür dişli.
PHP eğitimi sırasında sık sık karşınıza çıkacak olan “While” ve “For Döngüleri”, bir dizi içindeki tüm elemanlar için bir işi yapabilir veya da, belirttiğiniz bir şart sağlanana kadar çalışmaya devam etmesini isteyebilirsiniz.
Yazılım, programlama ve döngüler ile ilgili bir küçük örnek verelim. Böylece hem bilgisayarların nasıl çalıştığını hem de döngülerin nasıl işlediğini anlayabilirsiniz.
Döngü (Loop) Nasıl Çalışır?
Bilgisayar veya hesap makineleri bölme veya çarpma işlemlerini toplama ve çıkarmayla yaparlar. Bu durum, bilgisayarın temelde “basit bir abaküs” olduğu gerçeğini şaşırtıcı olarak bizlere gösterir. 20 sayısını 2’ye bölmek istediğinizde, While Döngüsü 20 sayısından sonuç “0” kalana kadar 2 rakamını çıkarır. İşlemin ne kadar yapıldığını yazdırarak, size sonucu verir: 10.
While Döngüsü temel olarak bu şekilde çalışır. Eğer 20, 40, 60 sayılarından oluşan bir diziniz varsa ve aynı işlemin dizi içindeki tüm sayılar için yapılmasını isterseniz, dizi ve for döngüsünü kullanabilirsiniz.
Fonksiyonlar
Fonksiyonlar, özellikle daha karmaşık görevler için tanımlanırlar. Bu yapıların en önemli özelliği, tıpkı HTML – CSS’de olduğu gibi tekrar tekrar yazmak zorunda olmayışınızdır. PHP programlama dili daha çok alışveriş siteleri için kullanılmaktadır. Bu durumda, ürün fiyatının %18’i kadar ekleme yapma fonksiyonunu sadece bir kez tanımlar, gerektiğinde tüm ürün sayfalarına “çağırırsınız”. Çağırma işlemi, 2000 ürün sayfası bulunan bir alışveriş sitesinde size büyük avantajlar sağlar.
Form İşlemleri
Form işlemleri, PHP ustaları için önemlidir. PHP dersleri başlığında gördüğünüz tüm konuları tekrar etmek isterseniz, PHP Form İşlemleri harika bir seçimdir. Pratiğin, PHP programlama dili gibi pek çok dil için vazgeçilmez olduğunu unutmayın. Tüm PHP konularını tekrar etmek için Form İşlemi harika bir seçimdir.
PHP ve MySQL
Php Nedir? Bu soruyu sorduğunuzda şu cevabı almanız kaçınılmazdır; “MySQL bir tür bilgi kabıdır ve PHP, kaptan bilgiyi çeken bir kamıştır”. Basit bir benzetme olsa da doğru. Günümüzde dinamik web sitelerinden, mobil uygulamalara kadar (Örneğin, React Native için yaygın olarak Mongo Database – Mongo DB) her yapı bir tür “veritabanı” ile çalışır. MySQL, PHP ile kodlanmış dinamik web siteleri için veritabanı işlevlerini gerçekleştirir. PHP ve MySQL İlişkisi hemen her eğitimde işlenen bir konudur.
OOP Nedir ve PHP OOP Ne Anlama Geliyor?

OOP yani “Object Oriented Programming”, bir tür programlama yöntemi, yaklaşımıdır. Metodu dilimize “Nesne Yönelimli Programlama” olarak çevirebiliriz. Metotta her eylem veya veri yapısı bir tür nesnedir. Özellikle mobil oyun veya oyunlar, komplike kod yapılarıdır ve OOP çoğu zaman özellikle mobil uygulama veya oyunlar için vazgeçilmezdir.
OOP Mantığı popüler hale geldiği için PHP, Javascript gibi farklı diller için de benzer yaklaşımlar söz konusudur. Nesne yönelimli programlama, günümüzde çoğu yazılım uzmanı için olmazsa olmaz programlama yaklaşımları arasında gelmektedir.
PHP Öğrenmek, Bana Ne Katar?
Yazılım dünyasında kendinizi geliştirmek için web uygulamaları ve dinamik web siteleri iyi bir bağlangıçtır. PHP, sadece kendi dinamik sitelerinizi kurmanızı sağlamaz. Aynı zamanda yazılım için ideal bir başlangıçtır. Bununla birlikte, PHP’nin Wordpress ve Opencart gibi hazır temaların etkisini arttırmak için de kullanıldığı bilinmektedir.
PHP Dersleri İçin Nereden Faydalanabilirim? En İyi PHP Kaynakları Nelerdir?
PHP dersleri için en iyi kaynakların başında internet geliyor. PDF’ler ve online eğitimler öğrenme sürecinizi hızlandırır. Bununla beraber pratik yapma ve projelerde yer almak, yeni bir PHP öğrencisi olarak yapmanız gereken en önemli şeyler arasında geliyor.